Contents
- 1 Demografik yapı ne demek kısaca?
- 2 Demografi ne anlama gelir?
- 3 Demografik ne demek TDK?
- 4 Sosyal demografi ne demek?
- 5 Demografik yapı neleri kapsar?
- 6 Formal demografi nedir?
- 7 Demografik değişiklikler nedir?
- 8 Demografik nitelik nedir?
- 9 Nüfus bilimsel ne demek?
- 10 Nüfus politikaları neye göre belirlenir?
- 11 Demografik pazar ne demek?
- 12 Seküler kadın ne demek?
- 13 Toplumsal olaylarla nüfus olguları arasındaki ilişkiyi inceleyen Demografinin alt disiplini nedir?
- 14 Sosyo demografik değişkenler nelerdir?
- 15 Paleodemografi ne demek?
Demografik yapı ne demek kısaca?
Demografi, dünyada ya da herhangi bir ülkede nüfus yapısı, durumu ve nüfus dinamiklerini inceleyen disiplindir. Bu disiplinle ilgili olan yapıya da demografik denir. Nüfusun doğum, ölüm, evlilik gibi yönlerini incelemenin yanında ülkelere veya bölgelere göre nüfus dağılımlarını da inceler.
Demografi ne anlama gelir?
Demografi (Antik Yunanca δῆμος démos, halk + γραφή graphé‚ yazı), diğer adıyla nüfus bilimidir. Dünya’da veya bir ülkede bulunan nüfusun yapısını, durumunu, dinamik özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Yunanca demos (halk) ve graphein (yazmak) kelimelerinden meydana gelmiştir.
Demografik ne demek TDK?
TDK ‘ya göre demografi kelimesi nüfus bilimi anlamına gelmektedir. Kelime ayrıca, bir popülasyonda organizmaların sayılarını ve bu sayıların zamanla değişmelerinin incelenmesi bilimine verilen addır. Demografi, nüfusun yapısına ilişkin, nüfus yapısı ile alakalı anlamlarını da taşımaktadır.
Sosyal demografi ne demek?
Oysa “ sosyal demografi ” bebek ölümlerine dair sayısal verileri hem tarihsel hem de mekânsal açıdan karşılaştırmalı olarak inceler, bu demografik olgunun farklı yer ve zamanlarda farklı ölçeklerde olmasını toplumsal diğer olgularla ilişki içinde açıklamaya çalışır.
Demografik yapı neleri kapsar?
Demografik yapı, insan nüfusunun yenilenme ya da yenilenmeme durumlarını inceleyen bir disiplindir. Nüfusun doğum, ölüm, evlilik gibi yönlerini inceleyerek nitel ve nicel değişimini gözlemler. Tüm bu araştırmalar sonucunda ülkenin veya bölgenin demografik yapısı oluşturulur.
Formal demografi nedir?
Bir örnekle açıklamak gerekirse, bir toplumda bebek ölümleri olgusunu “ formal demografi ” yaklaşımı sadece sayısal bir veri olarak ele alır ve çeşitli niceliksel yöntemlerle elde edilen sonuçları yorum ve derinlemesine analiz yapmadan sunar.
Demografik değişiklikler nedir?
Toplumların doğurganlık ve ölüm hızlarının yüksek olduğu durumdan, her ikisinin de düşük olduğu duruma geçişe demografik dönüşüm kuramı denir. Türkiye demografik dönüşüm kuramının, ölüm ve doğum hızlarının düştüğü ve dengeli nüfus artışının yaşandığı, üçüncüsünü yaşamaktadır.
Demografik nitelik nedir?
Demografik karakteristikler; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, meslek, eğitim, etnisite, aile hayat döngüsü, Coğrafi karakteristikler; bölge, nüfus yoğunluğu, Psikolojik karakteristikler; davranış ve düşünceler, ilgi alanları, güdüler, hayat tarzları olarak sıralanabilir.
Nüfus bilimsel ne demek?
İnsan nüfusunu yapı, gelişme ve dağılım açısından inceleyen bilim, demografi. Nüfusun büyüklüğü, cinsiyeti, mesleklere, yaşa vb. unsurlara göre taşıdığı temel özellikler ve bunların zaman içindeki eğilimlerini inceleyen bilim dalı.
Nüfus politikaları neye göre belirlenir?
Birleşmiş Milletlere göre nüfus politikası; nüfusun artış hızı, büyüklüğü, milli sınırlar içinde ve evrensel dağılışı, demografik niteliklerini etkileyecek şekilde, demografik, sosyal, siyasi, ekonomik ortak hedeflere ulaşmak gayesiyle hazırlanan önlemler ve uygulanan programlardır.
Demografik pazar ne demek?
Demografik bölümlendirme pazarı yaş, cinsiyet, aile büyüklüğü, aile yaşam döngüsü, gelir, meslek, eğitim, din, ırk, milliyet gibi değişkenlere göre bölümlendirir. Tüketici istekleri, ihtiyaçları, kullanma oranları demografik değişkenlere göre değişir.
Seküler kadın ne demek?
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan.
Toplumsal olaylarla nüfus olguları arasındaki ilişkiyi inceleyen Demografinin alt disiplini nedir?
Demografinin çeşitli alt disiplinleri bulunmaktadır. Bunlar; Ekonomik Demografi: Ekonomik olaylarla nüfussal olaylar arasındaki ilişkiyi inceler. Toplumsal Demografi: Toplumsal olaylarla nüfus olguları arasındaki ilişkileri inceler.
Sosyo demografik değişkenler nelerdir?
Sosyodemografik: Yaş, cinsiyet, etnik grup, din, meslek, eğitim, medeni hal gibi özelliklere kişinin sosyodemografik özellikleri denir.
Paleodemografi ne demek?
Paleodemografi, geçmişte yaşamış populasyonların, özellikle de prehistorik ve protohistorik toplulukların doğum ve ölüm istatistikleriyle ilgilenmektedir.