Contents
- 1 Yapı kayıt belgesi nasıl alınır 2021?
- 2 Yapı kayıt belgesi kaç para?
- 3 Yapı kayıt belgesini kimler alabilir?
- 4 Yapı kayıt belgesi e devletten nasıl indirilir?
- 5 Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?
- 6 Yapı kayıt belgesi olmazsa ne olur?
- 7 Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?
- 8 Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
- 9 Yapı kayıt bedeli nedir?
- 10 Yapı kayıt belgesinden sonra tapu nasıl alınır?
- 11 Yapı kayıt belgeli ev alınır mi?
- 12 Yapı kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilmali?
- 13 Yapı kayıt belgesi nereden sorgulanır?
- 14 Yapı kayıt belgesi nasıl düzeltilir?
- 15 Imar barisi YAPI kayıt belgesi nereden alinir?
Yapı kayıt belgesi nasıl alınır 2021?
Başvurular, yapı maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafından yapılabilecek. Müracaatlar e devlet üzerinden de yapılabilecek. Hesaplanacak maliyet bedelinin yüzde 3’ü ödenecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak.
Yapı kayıt belgesi kaç para?
Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin TL, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 TL, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için
Yapı kayıt belgesini kimler alabilir?
Yapı kayıt belgesi başvurusu için muvafakat gerekmemekte olup maliklerden birinin başvurusu yeterli olacaktır. Ancak kat mülkiyetine geçilmek istenirse tüm maliklerin muvafakati gerekmektedir.
Yapı kayıt belgesi e devletten nasıl indirilir?
Yapı kayıt belgesi e devletten nasıl alınır? Yapı kayıt belgesi için başvuru onaylandığı taktirde e devlet sistemi üzarinden belge bilgisayara indirilir. Bilgisayara indirildikten sonra yazıcıdan yapı kayıt belgesi çıktısı alınabilir.
Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?
MADDE 4 – (1) Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31/10/2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Yapı kayıt belgesi olmazsa ne olur?
Yapı kayıt belgesi olmayan binaların, abonelik açtırmaları yasaktır. Yapı kayıt almaya hak kazanamayan binalar için kaçak kabul edilmesi ve yıkım kararı alınması öngörülmüş, yıkım kararı iptali için ise yapı kayıt belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?
Arsa maliyeti ve inşaat maliyetinin toplamı toplam inşaat maliyetini vermektedir. Konutlar için toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 oranında, ticari yapılar için yüzde 5 oranında yapı kayıt belge bedeli ücreti hesaplanmaktadır.
Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Yapı kayıt bedeli nedir?
MADDE 5 – (1) Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranındadır.
Yapı kayıt belgesinden sonra tapu nasıl alınır?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı kayıt belgeli ev alınır mi?
Yapı Kayıt Belgesi ile kişiler, önce arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden % 3’lük bedeli ödeyerek yapısını sisteme kaydedecek ve sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için % 6 daha ödeyecek, böylece piyasada yasal olarak alınıp satılabilen bir mülkün sahibi olacak.
Yapı kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilmali?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
- 1- Belgeyi belediyeye verin!
- 2- Konut aboneliklerinizi bağlatın!
- 3- Para ve yıkım cezalarını sildirin!
- 4- Belgenizi tapuya tescil edin!
- Yapı kayıt belgesi alınmazsa..
Yapı kayıt belgesi nereden sorgulanır?
31 Aralık 2018 tarihinde başvuruların sona ereceği yapı kayıt belgesi başvuru sorgulama e devlet üzerinden yapılıyor. Ayrıca yapı kayıt belgesi e devlet üzerinden online olarak başvurular yapılabiliyor.
Yapı kayıt belgesi nasıl düzeltilir?
“09.08.2018 tarihinden önce Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak, hatalı veya eksik beyanda bulunduğu halde, Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlarımız, e-devlet platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımıyla gerekli düzeltmeleri
Imar barisi YAPI kayıt belgesi nereden alinir?
İmar barışında e-devlet üzerinden başvurulabiliyor.