Contents
- 1 Imar barışında toplam yapı alanı nedir?
- 2 Imar barışında bağımsız bölüm nedir?
- 3 Yapı kayıt belgesi inşaat ruhsatı yerine geçer mi?
- 4 Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapmalı?
- 5 Yapı kayıt belgesi olan bina yıkılabilir mi?
- 6 Yapı toplam alanı nedir?
- 7 Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra ne yapılacak?
- 8 Yapı kayıt belgesi ile tapu nasıl alınır?
- 9 Binalarda bağımsız bölüm ne anlama gelir?
- 10 Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
- 11 Yapı kayıt belgesi ile inşaat yapılabilir mi?
- 12 Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra değişiklik yapılabilir mi?
- 13 Kaçak yapı cezası kaç para?
- 14 Yapı kayıt belgesi yıkım kararını durdurur mu?
- 15 Yapı kayıt belgesi kaç yıl geçerli?
Imar barışında toplam yapı alanı nedir?
Peki, imar barışında toplam yapı alanı nedir? İmar barışında toplam yapı alanı nedir? Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı ve ya ruhsat alınmadan yapılan imalatlar / değişiklerile elde edilen alanlar da dahil olmak üzere, yapının tüm alanları toplamını ifade etmektedir.
Imar barışında bağımsız bölüm nedir?
Bağımsız bölüm; anagayrimenkul içerisinde yer alan bölümleri ifade ediyor. Buna göre bir apartmandaki (anagayrimenkul) evler bağımsız bölüm olarak nitelendiriliyor.
Yapı kayıt belgesi inşaat ruhsatı yerine geçer mi?
Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren “ Yapı Kullanma İzin Belgesi ” ne eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapmalı?
Yapı Kayıt Belgesi ‘nin iptaline ilişkin verilen karar bir idari işlem olup, bu karara karşı ilgili valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi nezdinde iptal davası açılabiliyor. Böyle bir kararı tebliğ alan Yapı Kayıt Belgesi sahibinin 60 gün içinde dava açması gerekiyor.
Yapı kayıt belgesi olan bina yıkılabilir mi?
Yapı Kayıt Belgesi İptal Olan Bina Yıkılabilir Mi? Bu süreçte kişi sadece iptal davası ile değil başka bazı hukuki süreçlerle de karşı karşıya kalabilir. Yapı kayıt belgesi iptal olan bina için yıkım kararı alınabilir ve bu bina mühürlenebilir. Ayrıca kişi hakkında idari para cezası söz konusu olacaktır.
Yapı toplam alanı nedir?
Toplam yapı inşaat alanı, aynı parsel içerisinde yer alan tüm yapıların sahip olduğu inşaat alanlarının toplamına eşittir.
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra ne yapılacak?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
- 1- Belgeyi belediyeye verin!
- 2- Konut aboneliklerinizi bağlatın!
- 3- Para ve yıkım cezalarını sildirin!
- 4- Belgenizi tapuya tescil edin!
- Yapı kayıt belgesi alınmazsa..
Yapı kayıt belgesi ile tapu nasıl alınır?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Binalarda bağımsız bölüm ne anlama gelir?
Tamamlanan bir yapıdaki katlar, daireler, bürolar, dükkanlar ve depolar gibi başlı başına kullanılabilen bölümler için taşınmazın maliki ya da ortak malikleri bağımsız mülkiyet kurma hakkına sahiptir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bir yapının kat mülkiyetine konu olan her bir bölümüne bağımsız bölüm adı verilir.
Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Yapı kayıt belgesi ile inşaat yapılabilir mi?
Yapı Kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslarda “(6) İnşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.” hükmü bulunmaktadır.
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra değişiklik yapılabilir mi?
31/12/2017 tarihinden önce tamamlanmış yapılar ile ilgili olarak Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin (7) nci fıkrasında “ Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.” hükmü yer almaktadır.
Kaçak yapı cezası kaç para?
Kaçak inşaat idari para cezası! Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL’den 25.000.000 TL’ye kadar para cezası veriliyor.
Yapı kayıt belgesi yıkım kararını durdurur mu?
Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.
Yapı kayıt belgesi kaç yıl geçerli?
MADDE 9 – (1) Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.