Contents
- 1 Yapı kayıt bedeli nereye ödenir?
- 2 Yapı kayıt belgesi nereye verilecek?
- 3 Yapı kayıt belgesi ne kadar tutar?
- 4 Yapı kayıt belgesi ile inşaat yapılabilir mi?
- 5 Yapı kayıt belgesinde düzeltme nasıl yapılır?
- 6 Imar barışı ödemesi internetten nasıl yapılır?
- 7 Yapı kayıt belgesi belediyenin hangi birimine verilecek?
- 8 Yapı kayıt belgesinden sonra ne yapılacak?
- 9 Yapı kayıt belgesi yapı kullanma belgesi yerine geçer mi?
- 10 Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
- 11 Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?
- 12 Imar barışı ne kadar ödenir?
- 13 Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra inşaat yapılır mı?
- 14 Yapı kayıt belgesi olan daire alınır mı?
- 15 Yapı kayıt belgesi inşaat ruhsatı yerine geçer mi?
Yapı kayıt bedeli nereye ödenir?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ile yapı yakla- şık maliyeti4 toplamı üzerinden ko- nutlarda %3, ticari kullanımlarda %5 oranında hesaplanarak kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabına ödenmesi gerekmektedir.
Yapı kayıt belgesi nereye verilecek?
MADDE 6 – (1) Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorundadır.
Yapı kayıt belgesi ne kadar tutar?
Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin TL, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 TL, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için
Yapı kayıt belgesi ile inşaat yapılabilir mi?
Yapı Kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslarda “(6) İnşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.” hükmü bulunmaktadır.
Yapı kayıt belgesinde düzeltme nasıl yapılır?
“09.08.2018 tarihinden önce Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak, hatalı veya eksik beyanda bulunduğu halde, Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlarımız, e-devlet platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımıyla gerekli düzeltmeleri
Imar barışı ödemesi internetten nasıl yapılır?
Yani doğrudan imar barış ödemesi internetten yapılmaz. Sadece anlaşmalı bankalar üzerinden gerçekleşen imar barışı ödeme işlemi, Ziraat Bankası, Halkbank gibi şubelerinden ödemeler bölümünden gerçekleşir.
Yapı kayıt belgesi belediyenin hangi birimine verilecek?
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine veriliyor.
Yapı kayıt belgesinden sonra ne yapılacak?
Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonraki tapu sürecinde ise proje çizimleri, zemin tespit tutanağı gibi teknik bilgiler gerekiyor. Tapu için de yine bir ödeme yapılıyor. Bu süreci bilmeyenler ya da teknik bilgilerle uğraşmak istemeyenler yetkililerden danışmanlık hizmeti alıp, tüm işlemlerini yaptırabiliyor.
Yapı kayıt belgesi yapı kullanma belgesi yerine geçer mi?
Üstelik İmar Kanunu’nun geçici 16/10 maddesinde yapı kayıt belgesinin, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olduğu, yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacağı açıkça belirtildiğinden, yapı kayıt belgesi,
Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?
Arsa maliyeti ve inşaat maliyetinin toplamı toplam inşaat maliyetini vermektedir. Konutlar için toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 oranında, ticari yapılar için yüzde 5 oranında yapı kayıt belge bedeli ücreti hesaplanmaktadır.
Imar barışı ne kadar ödenir?
Müracaatları e-devlet veya bakanlıklar tarafından duyulan kuruluşlar aracılığıyla kabul edilir. İmar barışı için başvuracak kişiler yapı maliyeti, arsa emlak değeri ve kişilerin üzerindeki ticari olmayan yapılarda %3, ticari yapılarda %5 olarak ücret yatırılacaktır.
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra inşaat yapılır mı?
Yani yapı kayıt belgesi alınan binalarda ve yapılarda esaslı tamirat ve tadilat yapılabilmesi için inşaat ruhsatı alınması gerekir. Yapı ruhsatı alınmış olan yeni inşaat, ilave ve esaslı tadillerde, sonradan değişiklik yapılması istendiğinde mimari projenin yeniden tanzim edilmesi gereklidir.
Yapı kayıt belgesi olan daire alınır mı?
Yapı Kayıt Belgesi ile kişiler, önce arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden % 3’lük bedeli ödeyerek yapısını sisteme kaydedecek ve sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için % 6 daha ödeyecek, böylece piyasada yasal olarak alınıp satılabilen bir mülkün sahibi olacak.
Yapı kayıt belgesi inşaat ruhsatı yerine geçer mi?
Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren “ Yapı Kullanma İzin Belgesi ” ne eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.