Contents
- 1 Edevlet Yapı kayıt belgesi nasıl alınır?
- 2 Yapı kayıt belgesi nereden sorgulanır?
- 3 Yapı kayıt belgesi nasıl devredilir?
- 4 Yapı kayıt Belgeme nasıl ulaşabilirim?
- 5 Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
- 6 Yapı kayıt belgesi süresi bitti mi?
- 7 Yapı kayıt belgesinden sonra tapu nasıl alınır?
- 8 Yapı kayıt belgesi iptal olanlar ne yapacak?
- 9 Yapı kayıt belgeli ev alınır mi?
- 10 Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?
- 11 YAPI kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilacak?
- 12 Yapı kayıt belgesi mülkiyet hakkı verir mi?
- 13 Yapı kayıt belgesi yoksa ne olur?
- 14 Yapı kayıt belgesi olan bina yıkılabilir mi?
- 15 Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadar?
Edevlet Yapı kayıt belgesi nasıl alınır?
Yapı kayıt başvurusu e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.
Yapı kayıt belgesi nereden sorgulanır?
31 Aralık 2018 tarihinde başvuruların sona ereceği yapı kayıt belgesi başvuru sorgulama e devlet üzerinden yapılıyor. Ayrıca yapı kayıt belgesi e devlet üzerinden online olarak başvurular yapılabiliyor.
Yapı kayıt belgesi nasıl devredilir?
Yapı kayıt belgesi malikinin kişinin yapı kayıt belgesi aldığı taşınmazın satışı sonrası devir işleminin yapılabilmesi için yapı satışını gösterir belge, alıcıya ait TC kimlik numarasını gösterir belge, adres ve iletişim bilgileriyle Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) başvurulması gerekiyor.
Yapı kayıt Belgeme nasıl ulaşabilirim?
Bu belgenin doğruluğu https://www.turkiye.gov.tr/csb-imar-barisi-belge-dogrulama adresinde veya mobil cihazlarınıza yükleyebileceğiniz e-Devlet Kapısı’na ait Barkodlu Belge Doğrulama uygulaması vasıtası ile yandaki karekod okutularak kontrol edilebilir.
Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Yapı kayıt belgesi süresi bitti mi?
MADDE 4 – (1) Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31/10/2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Yapı kayıt belgesinden sonra tapu nasıl alınır?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı kayıt belgesi iptal olanlar ne yapacak?
Yapı Kayıt Belgesi ‘nin iptaline ilişkin verilen karar bir idari işlem olup, bu karara karşı ilgili valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi nezdinde iptal davası açılabiliyor. Böyle bir kararı tebliğ alan Yapı Kayıt Belgesi sahibinin 60 gün içinde dava açması gerekiyor.
Yapı kayıt belgeli ev alınır mi?
Yapı Kayıt Belgesi ile kişiler, önce arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden % 3’lük bedeli ödeyerek yapısını sisteme kaydedecek ve sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için % 6 daha ödeyecek, böylece piyasada yasal olarak alınıp satılabilen bir mülkün sahibi olacak.
Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?
Yapı kayıt belgesi almanın 6 önemli faydası
- Cins tashihi ve kat mülkiyeti tesisi.
- Su, elektrik ve doğalgaz bağlanması
- 3. Ruhsatsız yapıya ilişkin yıkım kararları ve para cezalarının iptali.
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması
- Gayrimenkulün değerinin artması
- Krediye konu edilebilir hale gelmesi.
YAPI kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilacak?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
- 1- Belgeyi belediyeye verin!
- 2- Konut aboneliklerinizi bağlatın!
- 3- Para ve yıkım cezalarını sildirin!
- 4- Belgenizi tapuya tescil edin!
- Yapı kayıt belgesi alınmazsa..
Yapı kayıt belgesi mülkiyet hakkı verir mi?
3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Yapı kayıt belgesi yoksa ne olur?
Yapı kayıt belgesi olmayan binaların, abonelik açtırmaları yasaktır. Yapı kayıt almaya hak kazanamayan binalar için kaçak kabul edilmesi ve yıkım kararı alınması öngörülmüş, yıkım kararı iptali için ise yapı kayıt belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Yapı kayıt belgesi olan bina yıkılabilir mi?
Yapı Kayıt Belgesi İptal Olan Bina Yıkılabilir Mi? Bu süreçte kişi sadece iptal davası ile değil başka bazı hukuki süreçlerle de karşı karşıya kalabilir. Yapı kayıt belgesi iptal olan bina için yıkım kararı alınabilir ve bu bina mühürlenebilir. Ayrıca kişi hakkında idari para cezası söz konusu olacaktır.
Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadar?
Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin TL, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 TL, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için