Contents
- 1 Yapı kayıt belgesi yoksa ne olur?
- 2 Imar barışı yapılmazsa ne olur?
- 3 Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapacak?
- 4 Yapı kayıt belgesi kentsel dönüşümde ne işe yarar?
- 5 Yapı kayıt belgesini nereden alabilirim?
- 6 Yapı kayıt belgesi süresi bitti mi?
- 7 Yapı kayıt belgesi olan ev yıkılabilir mi?
- 8 Yapı kayıt belgesi kalıcı imar hakkı sağlar mı?
- 9 Yapı kayıt belgesi olan yer yıkılabilir mi?
- 10 Yapı kayıt belgesi tapuya nasıl işletilir?
- 11 Kaçak yapı cezası kaç para?
- 12 Yapı kayıt belgesi yıkım kararını durdurur mu?
- 13 Yapı kayıt belgesi Kentsel dönüşümde geçerli mi?
- 14 YAPI kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilmali?
- 15 Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?
Yapı kayıt belgesi yoksa ne olur?
Yapı kayıt belgesi olmayan binaların, abonelik açtırmaları yasaktır. Yapı kayıt almaya hak kazanamayan binalar için kaçak kabul edilmesi ve yıkım kararı alınması öngörülmüş, yıkım kararı iptali için ise yapı kayıt belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Imar barışı yapılmazsa ne olur?
İmar barışına başvuru yapmayan ya da başvuru yapmasına rağmen son ödeme tarihi içerisinde borcunu ödemeyen kişiler imar barışından yararlanma hakkını kaybedecekler. Yani başvuru yapsalar dahi imar barışı hakkını kaybedecekler.
Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapacak?
Yapı Kayıt Belgesi ‘nin iptaline ilişkin verilen karar bir idari işlem olup, bu karara karşı ilgili valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi nezdinde iptal davası açılabiliyor. Böyle bir kararı tebliğ alan Yapı Kayıt Belgesi sahibinin 60 gün içinde dava açması gerekiyor.
Yapı kayıt belgesi kentsel dönüşümde ne işe yarar?
yapı kayıt belgesi kentsel dönüşüm Haberi Bu belgeye sahip olan yapılarda İmar Kanunu’na göre alınmış Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal ediliyor. Yapılara su, elektrik ve doğalgaz abonelikleri bağlanabildiği gibi kat mülkiyeti de tesis edilebiliyor.
Yapı kayıt belgesini nereden alabilirim?
(3) Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınır.
Yapı kayıt belgesi süresi bitti mi?
MADDE 4 – (1) Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31/10/2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Yapı kayıt belgesi olan ev yıkılabilir mi?
İmar barışıyla ilgili kanuni düzenleme sadece İmar Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları kaldırılır. Bu nedenle bu alanlarda yapı kayıt belgesi alınmış olsa dahi Mera Kanunu veya Orman Kanunu uyarınca yıkım kararı verilmesi ve yapıların yıkılması mümkündür.
Yapı kayıt belgesi kalıcı imar hakkı sağlar mı?
2-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı? – Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. – Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Yapı kayıt belgesi olan yer yıkılabilir mi?
Yapı kayıt belgesi iptal olan bina için yıkım kararı alınabilir ve bu bina mühürlenebilir. Ayrıca kişi hakkında idari para cezası söz konusu olacaktır. Kişiye tanınan süre içerisinde yapı yıkılmazsa tekrar idari para cezası işlemi söz konusu olabilir.
Yapı kayıt belgesi tapuya nasıl işletilir?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Kaçak yapı cezası kaç para?
Kaçak inşaat idari para cezası! Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL’den 25.000.000 TL’ye kadar para cezası veriliyor.
Yapı kayıt belgesi yıkım kararını durdurur mu?
Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.
Yapı kayıt belgesi Kentsel dönüşümde geçerli mi?
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar planı hükümleri uygulanır.
YAPI kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilmali?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
- 1- Belgeyi belediyeye verin!
- 2- Konut aboneliklerinizi bağlatın!
- 3- Para ve yıkım cezalarını sildirin!
- 4- Belgenizi tapuya tescil edin!
- Yapı kayıt belgesi alınmazsa..
Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?
Yapı kayıt belgesi almanın 6 önemli faydası
- Cins tashihi ve kat mülkiyeti tesisi.
- Su, elektrik ve doğalgaz bağlanması
- 3. Ruhsatsız yapıya ilişkin yıkım kararları ve para cezalarının iptali.
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması
- Gayrimenkulün değerinin artması
- Krediye konu edilebilir hale gelmesi.