Contents
- 1 Yapı denetim şirketi ne kadar kazanır?
- 2 Kimler yapı denetim şirketi kurabilir?
- 3 Yapı denetçisi nasıl olunur?
- 4 Yapı denetimini kim yapar?
- 5 Proje ve uygulama denetçisi nedir?
- 6 Yapı denetim sistemi nedir?
- 7 Yapı denetim için nereye başvurulur?
- 8 Yapı denetim için ne gerekli?
- 9 Makina Mühendisi Yapı denetim açabilir mi?
- 10 Denetçi mimar ne iş yapar?
- 11 Yapı denetim nasıl belirlenir?
- 12 Yapı denetim amacı nedir?
- 13 Yapı denetim şirketlerinin görevleri nelerdir?
Yapı denetim şirketi ne kadar kazanır?
Binanın inşaat sürecinde her aşamasını titizlikle takip ederek denetleme ve daha sonrasında onay verme görevi olan yapı denetim firmalarında yapı denetim maaşı yeni başlayanlar için özel sektörde 3 bin TL civarında olurken mesleğinde kıdemli ve daha uzman kişiler için bu rakam 6 bin TL civarında oluyor.
Kimler yapı denetim şirketi kurabilir?
Yapı denetim firması kurmak için ortakların mimar yada mühendis olması önemlidir. Büro kontrol raporu alındıktan sonra farklı statüde yapı denetçileri alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edilip, Yapı Denetim Belgesi alınır.
Yapı denetçisi nasıl olunur?
Bu nedenle yapı denetim mühendisi olmak için üniversitelerin de dört yıllık lisans eğitimi veren Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinde eğitim görmek gerekir. Üniversitelerin bu bölümlerinden bir tanesinden mezun olduktan sonra bu alanda işe girilebilir. Dört yıllık eğitimin ardından bu alanda staj yapılır.
Yapı denetimini kim yapar?
İnşaat çalışmaları tamamlanan yapının denetleme işleri, yapı deneyim kurumları tarafından yapılıyor. Bakanlıktan aldığı izin belgesi ile münhasıran yapı denetimi görevini yapan, ortaklarının tamamı mimar ve mühendislerden oluşan tüzel kişi olarak karşımıza çıkıyor.
Proje ve uygulama denetçisi nedir?
a) Proje ve uygulama denetçisi mimar, mimari projenin ilgili mevzuata uygunluğunun ve yapının her safhasında bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.
Yapı denetim sistemi nedir?
En kaba tabiriyle yapı denetim, yeni inşa edilen binaların denetlenmesi ve denetim sonucu binaların güvenilir olduğuna ilişkin onay verilmesidir. Bu durumda ise binaları güvenli hale getirecek olan değişiklikler yapılmalı ve bina tekrar denetime tabi tutulmalıdır.
Yapı denetim için nereye başvurulur?
4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında olan yapılarla ilgili olarak başvurularınızı, ekinde şikâyetinize ilişkin bilgi ve belgeleri de içeren dilekçe veya BIMER yolu ile yapının bulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne veya Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne iletmeniz gerekmektedir.
Yapı denetim için ne gerekli?
1. Başvuru dilekçesi
- Başvuru dilekçesi.
- Şantiyelerde iş görebileceklerine ilişkin, görevini devamlı olarak yapmaya engel bir durumu olmadığına dair sağlık raporu.
- Diploma.
- Adli Sicil Beyanı
- İlgili meslek odasına kayıt belgesi.
- TC kimlik numarasını beyan eden belge ve 2 Adet fotoğraf.
Makina Mühendisi Yapı denetim açabilir mi?
Yönetmeliğe göre, yapı denetim kuruluşlarının ortakları mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik mühendisinden oluşacak. Yapı denetim kuruluşlarının denetleyebilecekleri toplam yapı inşaat alanı 720 bin metrekareyi geçemeyecek.
Denetçi mimar ne iş yapar?
Proje ve uygulama denetçisi mimar, mimari projenin ilgili mevzuata uygunluğunun ve yapının her safhasında bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.
Yapı denetim nasıl belirlenir?
Yeni yasa ile müteahhitlerin çalışacağı yapı denetim firması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kura ile belirlenecek. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren müteahhitler bugüne kadar yaptıkları işleri denetleyecek firmaları, parasını kendileri ödeyip seçiyordu.
Yapı denetim amacı nedir?
Yapı denetimin amacı; 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanununda şöyle ifade edilmekdedir; Can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Yapı denetim şirketlerinin görevleri nelerdir?
Yapı denetim kuruluşu, bir inşaatın başlangıcından bitimine kadarki süreçte arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini ve dolayısıyla müteahhiti denetleyen kuruluşlardır. Özel kişilere ait bir yapının imar planına, fen/sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kalitede yapılması için proje ve denetimini sağlar.