Contents
- 1 Yapı denetim havuz sistemi kalkıyor mu?
- 2 Yapı denetim sistemi değişiyor mu?
- 3 Yapı denetim havuz sistemi nasıl olacak?
- 4 Yapı denetim uygulaması yasal olarak ne zaman başladı?
- 5 Yapı denetim istifa ederse ne olur?
- 6 Yapı denetim firması ne kadar kazanır?
- 7 Yapı denetim Hangi Bakanlığa Bağlı?
- 8 Hangi yapilar YAPI denetime girmez?
- 9 Yapı denetim firmaları nereye şikayet edilir?
- 10 Yapı denetim havuz sistemi ne zaman geldi?
- 11 Yapı denetim ne demek?
- 12 4708 sayılı kanun nedir?
- 13 Türkiye’de yapı denetim ne zaman başladı?
Yapı denetim havuz sistemi kalkıyor mu?
İşte böyle bir dönemde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı denetim sektörünü düzenleyen yeni bir düzenlemeyi 1 Ocak 2019 itibariyle hayata geçirmiş. 1 Ocak’tan bu yana yapı denetim firmaları işlerini serbest piyasa koşullarında alamıyor, havuz denilen bir sistemden herkese eşit dağıtılıyor.
Yapı denetim sistemi değişiyor mu?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun’da yapılan düzenleme ile ilgili, “Artık yapı denetim kuruluşlarını Bakanlığımız kura sistemi ile belirleyecek” dedi.
Yapı denetim havuz sistemi nasıl olacak?
Yeni başlayacak inşaatlarla yapı denetim firmaları ortak bir havuzda buluşuyor. Yapı denetim firması havuzdan rastgele seçiliyor. İnşaat şirketiyle sözleşme yapması için Yapı Denetim firmasına 15 günlük süre tanınıyor. Yapı denetim firması bu 15 günlük süre içerisinde işi reddedebiliyor.
Yapı denetim uygulaması yasal olarak ne zaman başladı?
K.H.K.’nin Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nca yürütülmesinin 13.07.2001 tarihinde 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanununu ve 12.08.2001 tarihinde ise Yapı Denetimi Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yapı denetim istifa ederse ne olur?
Peki, inşa sırasında yapı denetim firması işten ayrılırsa ya da istifa ederse ne yapmak gerekmektedir. Kısacası eğer yapı denetim kuruluşu işinden ayrılıyorsa yapı sahibi hızlı bir biçimde yeni bir denetim kurumu ile anlaşma sağlamalıdır. Aksi takdirde inşaat devam edemez bu da projenin sekteye uğramasına neden olur.
Yapı denetim firması ne kadar kazanır?
Bu seviye bir yapı denetim firmasında çalışan mühendisin aylık kazancı 6 bin TL civarında oluyor. Ancak yapı denetim firmasına sahip olan bir mühendisin veya mimarın aylık yapı denetim kazancı aldıkları iş sayısına göre 50 bin TL civarında olabiliyor.
Yapı denetim Hangi Bakanlığa Bağlı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yapı denetim modeline göre artık müteahhitler, inşaatları denetleyecek yapı denetim firmalarını seçemeyecek.
Hangi yapilar YAPI denetime girmez?
-Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy
Yapı denetim firmaları nereye şikayet edilir?
GÖREVLER – Alo 181. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi.
Yapı denetim havuz sistemi ne zaman geldi?
11 Mayıs 2018 yılında yayınlanan resmi gazetede yapı denetim sisteminin değişeceği artık yapı denetim kuruluşlarına iş olanakları çevre ve şehircilik bakanlığının kuracağı bir havuz ile elektronik ortamda dağıtılacağı ve değişikliğin 1 ocak 2019 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmişti.
Yapı denetim ne demek?
Yapı denetimi, yapımı yeni başlayan binaların yönetmeliğe uygun, sağlam ve güvenilir olduğuna dair onay verilmesi işlemidir. Mevcut binalarda ise, güvenli ve sağlam olduklarına dair gerekli iyileştirmelerin ve değişikliklerin gerçekleşmesi için yaptırım imkânı verilen işleyiş sistemidir.
4708 sayılı kanun nedir?
MADDE 1. — Bu Kanunun amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Türkiye’de yapı denetim ne zaman başladı?
– 2001 yılında 19 pilot ilde uygulamaya başlayan yapı denetim uygulaması, 01 ocak 2011 tarihinden itibaren van’da da başladı. Konu ile ilgili Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada; şu ifadelere yer verildi.