Yapı Kayıt Belgesi Almayanlar Ne Olacak?

Yapı kayıt belgesi olmazsa ne olur?

Yapı kayıt belgesi olmayan binaların, abonelik açtırmaları yasaktır. Yapı kayıt almaya hak kazanamayan binalar için kaçak kabul edilmesi ve yıkım kararı alınması öngörülmüş, yıkım kararı iptali için ise yapı kayıt belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapmalı?

Yapı Kayıt Belgesi ‘nin iptaline ilişkin verilen karar bir idari işlem olup, bu karara karşı ilgili valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi nezdinde iptal davası açılabiliyor. Böyle bir kararı tebliğ alan Yapı Kayıt Belgesi sahibinin 60 gün içinde dava açması gerekiyor.

Yapı kayıt belgesi olanlar tapu alabilir mi?

Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.

Yapı kayıt belgesine kimler başvurabilir?

Yapı kayıt belgesi başvurusu için muvafakat gerekmemekte olup maliklerden birinin başvurusu yeterli olacaktır. Ancak kat mülkiyetine geçilmek istenirse tüm maliklerin muvafakati gerekmektedir.

You might be interested:  FAQ: Federal Yapı Ne?

Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?

Yapı kayıt belgesi almanın 6 önemli faydası

  1. Cins tashihi ve kat mülkiyeti tesisi.
  2. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanması
  3. 3. Ruhsatsız yapıya ilişkin yıkım kararları ve para cezalarının iptali.
  4. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması
  5. Gayrimenkulün değerinin artması
  6. Krediye konu edilebilir hale gelmesi.

Yapı kayıt belgesi süresi bitti mi?

MADDE 4 – (1) Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31/10/2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Kaçak yapı cezası kaç para?

Kaçak inşaat idari para cezası! Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL’den 25.000.000 TL’ye kadar para cezası veriliyor.

Yapı kayıt belgesi yıkım kararını durdurur mu?

Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra tadilat yapılabilir mi?

Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerlerde Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Tadilat. Bu hüküm kapsamında, inşaat halinde olmayan, yani bitmiş kullanılmakta olan bir yapı için Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra, yapıda ruhsat alınmaksızın basit onarım ve tadilatlar yapılabilecektir.

Yapı kayıt belgesi olan ev alınır mı?

Yapı Kayıt Belgesi ile kişiler, önce arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden % 3’lük bedeli ödeyerek yapısını sisteme kaydedecek ve sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için % 6 daha ödeyecek, böylece piyasada yasal olarak alınıp satılabilen bir mülkün sahibi olacak.

You might be interested:  Hızlı Cevap: Paragrafta Yapı Soruları Nasıl Çözülür?

Imar barışından sonra tapu nasıl alınır?

Resmi kurumlara İmar Barışı ‘ndan yararlandığınızın bildirilmesi. İskanlı tapu için bina projesinin hazırlanması Bina zemin tespit tutanağının Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne onaylatılması, belediyeden ‘iskan olur’ yazısının alınması İmar Barışı dosyasının tapuya teslim edilmesi.

Yapı kayıt belgesi yapı kullanma izni yerine geçer mi?

Üstelik İmar Kanunu’nun geçici 16/10 maddesinde yapı kayıt belgesinin, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olduğu, yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacağı açıkça belirtildiğinden, yapı kayıt belgesi,

Yapı kayıt belgesi ile satış yapılır mı?

5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.

YAPI kayit belgesi aldiktan sonra ne yapilacak?

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:

  • 1- Belgeyi belediyeye verin!
  • 2- Konut aboneliklerinizi bağlatın!
  • 3- Para ve yıkım cezalarını sildirin!
  • 4- Belgenizi tapuya tescil edin!
  • Yapı kayıt belgesi alınmazsa..

Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadar?

Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin TL, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 TL, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *