Contents
- 1 Yapı kayıt belgesi nasıl alınır 2021?
- 2 Yapı kayıt belgesi nasıl alınır?
- 3 YAPI kayıt belgesi nedir?
- 4 Yapı kayıt belgesi hangi kurumdan alınır?
- 5 Yapı kayıt belgesi olmazsa ne olur?
- 6 Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadar?
- 7 Yapı kayıt belgesi kimden alınır?
- 8 Yapı kayıt belgesi e devletten nasıl indirilir?
- 9 Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapu nasıl alınır?
- 10 Yapı kullanım belgesi tapu yerine geçer mi?
- 11 Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?
- 12 Imar barışı Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra ne yapılır?
- 13 Yapı kayıt belgesi belediyenin hangi birimine verilecek?
- 14 Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
- 15 Yapı kayıt belgesi inşaat ruhsatı yerine geçer mi?
Yapı kayıt belgesi nasıl alınır 2021?
Başvurular, yapı maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafından yapılabilecek. Müracaatlar e devlet üzerinden de yapılabilecek. Hesaplanacak maliyet bedelinin yüzde 3’ü ödenecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak.
Yapı kayıt belgesi nasıl alınır?
(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
YAPI kayıt belgesi nedir?
Yapı Kayıt Belgesi; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 31/12/2017 tarihinden önce yapı – lan bir yapının kayıt altına alınması ve kullanımına yönelik olarak veri- len, imar bakımından ilave bir hak sağlamayan ve kazanılmış hak oluş- turmayan, yapının imar durumu ve ruhsata uygun hale getirilmesi veya
Yapı kayıt belgesi hangi kurumdan alınır?
(3) Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınır.
Yapı kayıt belgesi olmazsa ne olur?
Yapı kayıt belgesi olmayan binaların, abonelik açtırmaları yasaktır. Yapı kayıt almaya hak kazanamayan binalar için kaçak kabul edilmesi ve yıkım kararı alınması öngörülmüş, yıkım kararı iptali için ise yapı kayıt belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadar?
Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin TL, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 TL, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için
Yapı kayıt belgesi kimden alınır?
Yapı Kayıt Belgesi için maliklerden biri ya da vekili e-devlet üzerinde yapı kayıt belgesi formunu doldurarak müracaatta bulunabiliyor. Ayrıca dileyenler başvurularını yetkili kurum ve kuruluşlar aracılığı ile de yapabilir.
Yapı kayıt belgesi e devletten nasıl indirilir?
Yapı kayıt belgesi e devletten nasıl alınır? Yapı kayıt belgesi için başvuru onaylandığı taktirde e devlet sistemi üzarinden belge bilgisayara indirilir. Bilgisayara indirildikten sonra yazıcıdan yapı kayıt belgesi çıktısı alınabilir.
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapu nasıl alınır?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı kullanım belgesi tapu yerine geçer mi?
Hayır, ne yazık ki yapı kayıt belgesi tapu yerine kullanılmasına olanak sağlanan bir belge değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan imar affı kapsamında yapı kayıt belgesi başvuru formu dolduran kişiler ardından bu belge ile tapu almak için sonraki adımları gerçekleştirecekler.
Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?
Yapı kayıt belgesi almanın 6 önemli faydası
- Cins tashihi ve kat mülkiyeti tesisi.
- Su, elektrik ve doğalgaz bağlanması
- 3. Ruhsatsız yapıya ilişkin yıkım kararları ve para cezalarının iptali.
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması
- Gayrimenkulün değerinin artması
- Krediye konu edilebilir hale gelmesi.
Imar barışı Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra ne yapılır?
İmar barışı ile ruhsatsız olan yapınızın kayıt altına alınması işlemi iki aşamalıdır. Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir.
Yapı kayıt belgesi belediyenin hangi birimine verilecek?
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine veriliyor.
Yapı kayıt belgesi ile satış yapılabilir mi?
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Yapı kayıt belgesi inşaat ruhsatı yerine geçer mi?
Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren “ Yapı Kullanma İzin Belgesi ” ne eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.